TUTORIAL : Cara Buat Blank Template


Korang pernah tengok tak blog template yang kosong? Selalunya kalau template kosong ni orang selalu buat untuk review je. Contohnya review tutorial. Bila dah coding, dan nak tunjuk hasilnya, letak kat template kosong tu.

Best jugak kalau ada template kosong ni. Korang boleh explore macam mana nak decorate layout blog. Walaupun kadang-kadang pening nak tengok coding tu.

Kat bawah ni zati share kan coding untuk template kosong ni. Cara setting nya sama ja.

1. Blogger - Theme - Edit HTML - Ctrl+A semua coding dalam HTML korang tu dan tekan Delete.
2. Copy dan Paste code yang baru ni kat HTML tu. Preview dulu kalau takda masalah boleh save! Senang je.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<html xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>
 <head>
   <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Fahkwang' rel='stylesheet'/>
  <meta content='IE=EmulateIE7' http-equiv='X-UA-Compatible'/>
  <b:if cond='data:blog.isMobile'>
   <meta content='width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0' name='viewport'/>
  <b:else/>
   <meta content='width=1100' name='viewport'/>
  </b:if>
  <b:include data='blog' name='all-head-content'/>
  <title>REVIEW ONLY</title>
  <b:skin><![CDATA[
   /*
     body {  background: #fff;
font-family: 15px 'Fahkwang', sans-serif; }
   
  ]]></b:skin>
 </head>
 <body>
  <b:section class='main' id='main' showaddelement='yes'/>
  </body>
</html>

8 Comments