Tutorial : Cara Masukkan Gambar Atau Video Dari Instagram Ke Dalam Entry Blog

by - Thursday, April 05, 2018

Assalamualaikum

Nampak tak panjang bebeno tajuk nye. Zati nak ajar korang cara masuk kan gambar atau video dari IG korang ke dalam entry korang ni. Yang mana dah tahu tu dok diam diam haha.

1. Login Instagram korang

2. Pilih lah mana mana gambar atau video dalam IG korang yang korang nak letak dalam entry korang tu

3. Okay nampak tak si buntat tu tido macam mana haha. Bila korang dah pilih gambar tu , korang nampak tak tiga titik kat bulatan hijau tu? Korang klik titik tu , korang pilih EMBED


4. Lepas tu akan keluar code dia macam kat bawah ni , korang copy je code tu


5. Dah tu korang paste kan lah kat ruangan entry korang bahagian HTML. Dan kalau korang nak center , korang just tambah kan code <center> di awal dan </center> di akhir.

6. Dah tu teruskan menaip entry korang macam biasa.

NOTA : Zati akan tukar kan width untuk video atau gambar IG ni. Kalau korang nak tukar saiz ni width : 339px

You May Also Like

2 Comments

Terima Kasih Sudi Baca Entri Zati.
Tinggalkan komen dan Jaga Bahasa Anda Ye :)