Tutorial : Cara Buat Copy Coding

Sunday, April 08, 2018
Assalamualaikum

Korang perasan tak , kalau ada contest atau giveaway , kadang kadang tuan rumah suruh kita copy je code entry dia tu kan ? So ianya akan memudahkan dan menyenangkan para peserta yang join.Zati akan tunjuk kan satu persatu cara nak buat nya.

PESANAN : JANGAN TINGGAL 1 STEP PUN !

1. Klik New Post macam biasa dan buat entry macam biasa
2. Dah siap ? Follow step bawah ni untuk dapatkan code entry korang
3. Post setting > Permalink > Copy link tu


4. Back link kan banner segmen dan tajuk segmen dengan link segmen yang korang copy tadi
5. Sekarang kita copy code entry pulak
6. Klik HTML sebelah compose tu , copy semua code tu dan korang pastekan kat Notepad dulu
7. Copy code bawah ni untuk kotak segmen
<center>
<span style="font-size: xx-small;">
<textarea cols="30" name="code" onclick="this.select();trackSelection()" readonly="readonly" rows="10">

* isikan butiran coding entri di sini *

</textarea>

</span>
</center>

8. Gantikan WARNA OREN tu dengan code entry korang tadi . Contoh :


9. Kita nak masuk kan kotak segmen dalam entry tadi
10. Copy code ni dan pastekan dalam HTML tadi
<div style="text-align: center;">
<b>SILA COPY CODING YANG TELAH DISEDIAKAN INI</b></div>
11. Lepastu copy paste kan code nombor 7 tadi di bawah code nombor 10 ni. Contoh :
12. Okay, dah selesai ? Cuba tekan compose , jadi tak macam ni


13. Kalau jadi , boleh publish dah entry korang

No comments:

Terima kasih sudi baca entry Zati.
Komen yang baik-baik ye!

Budi Bahasa , Budaya Kita

Powered by Blogger.