Tutorial : Scroll Bar Berwarna

Sunday, March 25, 2018
Assalamualaikum. Harini rasa nak buat tutorial , maklumlah tengah free ni hehe..
Harini zati nak buat tuto pasal scroll bar berwarna. Rasa ramai dah tahu kot. tapi takpe lah zati bagi je untuk yang baru buat blog tu,.

Perasan tak scroll bar blog zati ni. Zati saja je bagi halus sikit hehe


Tapi sebelum tu , untuk scroll bar ni boleh view kat Google Chrome je ye.

1. Dashboard > Theme > Edit HTML
2. Cari code
 ]]></b:skin>
3. Lepastu copy code bawah ni then korang pastekan kat atas code yang korang cari tadi
::-webkit-scrollbar { width: 7px; height: 7px;background: url(URL BACKGROUND);border: 3px solid #fff; }
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical,::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal { background: url(URL BACKGROUND); border: 1px solid #fff; }

Note : Biru - Tukar BG yang korang nak
          Merah - Tukar warna. Tak tahu nak tukar kat mana? > Sini <


No comments:

Terima kasih sudi baca entry Zati.
Komen yang baik-baik ye!

Budi Bahasa , Budaya Kita

Powered by Blogger.