Tutorial : Tukar font post dan font sidebar

For Post

1. First go to your Dashboard > Design > Edit Html > then click ctrl + F then search for this code :
.post {

2. copy code bawah ni paste kan di bawah code .post { tu
font: normal 12px georgia;
12px : yang nie korang boleh ganti kan dia ikut berapa besar font yang korang nak okay ?
georgia: yang nie pulak type font , korang boleh letak times new roman ke , verdana ke , century gothic ke ?

For Sidebar

1. First go to your Dashboard > Design > Edit Html > then click ctrl + F then search for this code :
.sidebar {
2. copy code bawah ni paste kan di bawah code .sidebar { tu
font: normal 12px georgia;
 12px : yang nie korang boleh ganti kan dia ikut berapa besar font yang korang nak okay ?
georgia: yang nie pulak type font , korang boleh letak times new roman ke , verdana ke , century gothic ke ?

Okay kalau korang perasan , type font yang ada ni tak banyak pilihan kan. Sebab yang ni kebanyakan nye memang dah sedia ada dalam template blog. Kalau tak caya korang boleh tengok kat..

Dashboard > Theme > Customize

Then korang boleh tengok font kat situ tak banyak pilihan kan. Zati nak bagi tuto untuk pemilihan font yang banyak dan cantik.

1. Korang kena pergi sini >> Google Font
2. Korang boleh pilih macam-macam jenis font.Dan boleh preview sekali kat site tu
3. Okay dah ada yang berkenan , korang klik + kat tepi font yang korang pilih tu
4. Dah tu dia akan keluar macam ni


5. Korang copy code dalam kotak STANDARD tu .. 
6. Pegi kat Theme > Edit HTML > cari code <head>
7. Pastekan code font tadi bawah code <head> . Pastikan dihujung code font tu ada tanda />

Contoh : <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Comfortaa" rel="stylesheet">
ni yang asal ye.. takde tande />

Korang kene buat macam ni
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Comfortaa" rel="stylesheet"/>

Setakat ni faham tak ?

Dah tu bila korang nak tukar font kat post dan sidebar , ikut je tuto atas tu.. korang just copy code yang dalam Specify in CSS tu..

Kalau korang nak pilih banyak-banyak font pon takde masalah. Buat step yang sama dari no 3 sampai step no 7
Tapi bila code dah banyak dia akan jadi macam ni :



Lepastu Save!
Harap korang faham.. Tak faham tanya okay !

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi baca entry Zati.
Komen yang baik-baik ye!

Budi Bahasa , Budaya Kita

Total Pageviews

Instagram

Recent Comments

Top Commentators