TUTORIAL : Ringankan Blog

Okay tuto ni adalah cara ringankan blog yang lembap loading tu. Selalu nye bila sesiapa yang blogwalking blog kita mesti malas nak tunggu kalau dah lembap bebeno pon loading nye..Zati dah try cara ni, dan memang menjadi..

1. Mula-mula buka link dekat sini - Css Compressor

2. Pergi dekat blog dashboard > design > edit Html

3. Copy code bermula di <b:skin>



4. Okay jumpa kan kod dia..Jangan terkejut pulak bila anak-anak kod dia hilang.. Korang nampak tak titik tiga antara <b:skin> dengan </b:skin> tu.. korang klik je titik tu.. otometik keluar anak-anak dia..

5. Haa jangan senyum sorang-sorang bila dah keluar kod tuh haha.. banyak lagi cara ni

6. Highlight code tersebut sehingga sampai jumpa code sebelum ]]></b:skin>


7. Pergi ke Web Css Compressor , paste coding yang telah dicopy tadi di ruangaInsert Css Code.

8. Sebelum itu , pada Compression mode korunk kekalkan kepada Normal .Pada comment handling pula , tick don't strip any comment ..

9. Tekan compress ! Balik ke Edit Html , korang paste code yang telah di compress tadi diantara <b:skin> dengan  ]]></b:skin> . Preview dulu.. kalau tak ada Error.. Korang dah boleh save !

Faham ke tidak ? ? ? Harap-harap blog korang akan ringan sedikit serta dapat memudakan blogwalker untuk terjah blog korang !

0 Comments