Tips dan cara menyimpan RM12600 setahun


Uiisshh banyak kan duit tu.. Mesti korang terfikir nak buat macam ni kan bila tiba awal tahun. Sebab apa?? Sebab bila kita dah hujung tahun korang mesti akan nampak orang post pasal hasil tabungan setahun! .. ya setahun ye anak-anak ^^ .. Zati sendiri pon tak pernah menyimpan haha.. Tambah sekarang ni cepat nauu duit licin.. Jum kita baca tips dari akak ni ..

1. Sediakan botol kuih raya

  • Sediakan botol kuih raya saiz besar (selalunya orang guna isi tempeyek). Korang hiaslah ikut suka. Asalkan botol tu boleh bagi korang motivasi nak menyimpan. Nak letak gamba DSV pun boleh.
  • 2. Berbelanja

    • Korang tak payah sekat perbelanjaan pun. Beli je keperluan hidup seharian. Trick nya adalah NEVER EVER USE RM20 TO PURCHASE. Gunakan duit lain yang ada selain RM20 tu. 

      Kalau terpaksa pecah RM50 tu pecahkanlah sebab bakinya nanti korang mungkin dapat RM20 lagi. Dan kalau kau keluar DUIT dari mesin ATM ada 5 keping RM20, dan itu je duit kau yang ada, tepikan jugak RM20. Korang takde pilihan.
    • 3. Masukkan duit dalam tabung

      • Balik je rumah, pastikan lepas buka kasut bagi salam dan tanpa letak wallet/ hembeg tu, masukkan semua RM20 yang korang ada dalam botol. Korang mungkin tenung botol tu yang mula dengan sekeping RM20 sambil kata "Alahai besarnya RM20 ni. Aduhai!" Tapi sila bertabah dan jangan rasa demotivated. RAHSIAnya jangan fikir!
      • 4. Ulang langkah 1, 2, 3

        • Ulang langkah 1,2,3 sampai tiba harinya tabung anda penuh melimpah selama setahun. Ya kau ada 365 hari untuk lalui perjuangan RM20 kau ni.
        • 5. Kira duit sama-sama

          • Cukup 365 hari korang ajak anak yang ditabungkan tadi duduk sama-sama kira berapa banyak DUIT untuk dia dah dikumpulkan. Proses pengiraan bersama ni adalah proses paling memuaskan tak tergambar dek kata-kata. Korang mesti kena try buat. Bunyi gemersik lembut duit RM20 tu bergeseran memang tak leh nak explain.
            • Kenapa RM20?

              • 1. Lebih senang nampak

                • Disebabkan warna oren, kau akan sedar dengan cepat yang itu duit yang kau kena simpan. Secara otomatik kau akan tepikan. Taklah terlalu besar macam RM50 sampai kau rasa macam nak tersedak bila nak asingkan. Huhu!

            • 2. Paksa diri suami isteri

              • Aku pernah baca saving duit syiling atau saving hari pertama RM1, hari kedua RM2, sampailah hari ke 30 dalam bulan tu RM30. Banyak jugak sebenarnya bila kau simpan duit ikut hari tu, busuk-busuk dalam RM500 jugak lah kau dapat sebulan.

                Tapi Aku jenis suka push diri Aku. Samalah dengan Bonda dia. Aku kira-kira balik, disiplin asingkan RM20 yang aku buat ni, hasilnya RM12600 setahun. Maka puratanya lebih kurang RM34 sehari kau dah simpan!

                Kalau tak paksa diri, Kau boleh shopping online berleluasa tapi menyimpan kau rasa payahnya! Jangan risau Kau takkan mati kebuluran.
              • 3. Terjamin jumlah simpanan

                • Memandangkan kau menyimpan RM20, bila kau dah mula kau akan latih diri kau dan minda tanpa sedar kau yang RM20 ni hak anak kau. Mula-mula kau rasa terbeban tapi lama-lama kau akan rasa seronok tengok duit tu makin banyak dan kau tahu jumlahnya 
              • Kesimpulan yang Aku boleh buat adalah ada cara yang parents boleh paksa diri untuk buat kalau tak dapat simpan beribu reban sebulan untuk anak sebab kita bukan orang kaya. Lainlah kita dah memang stabil ada 'lebih' tiap bulan. Bila dah mula menyimpan memang kita akan bentuk disiplin kita sikit. Tak yah memboros sangat. Kalau tak boleh RM20, RM5 atau RM10 pun boleh. Asalkan kau mula je. Selagi tak mula selagi tu botol tempeyek tu kosong.

                Akhir sekali kau bawaklah duit tu pegi bank. Masukkan dalam saving atas nama anak Kau dan kau akan rasa satu perasaan bahagia dan tenang bila kau tahu, apa-apa hal anak kau ada dah duit simpanan. Tak banyak pun at least ada. Kan?


                Sumber: Aminahtul Marrdiah
              • Hmm menarik kan? Rasa macam nak cuba.. Tapi entahlah boleh ke tak hihi.. semua nya berpunca dari hati.. ^^

    5 Comments

    1. Mula2 kak shaz pasang niat mcm ni jg..tp ada ank kecik ni , sikit2 nak kinderjoy..mmg tak berentilah kluar duit..hahaha

      ReplyDelete
    2. Menariknya.. in shaa Allah aida nak cuba.. ^^

      ReplyDelete
    3. hahaha payah sebenarnyaa.. kena kuatkan hati

      ReplyDelete