RESEPI : Daging Dendeng Padang

Image may contain: food



Daging dendeng padang


Bahan:
*1/2 kg daging batang pinang(potong besar2 sb nk rebus)
*1 camca mkn ketumbar
*1/2 camca mkn jintan manis
*1/2 camca mkn jintan putih
*4 ulas bwng putih(ketuk n cincang)
Semua bhn bertanda * direbus bersama hingga daging empuk
Selepas daging empuk...keluarkn dagingnya hiris nipis dan tumbuk pecah2 spt dlm gambar ye..(jgn plk sampai hancur lebur)
Panaskn minyak dan goreng daging hingga garing..
(Klu ikut petua adik akk tu...lps tumbuk..jemur daging tu sampai kering...blh tahan berbulan..tp lps dua ari la br blh buat sambal ni...lambat..kita goreng je..)

Bahan sambal:
3 biji lada masak
15 tangkai cili api
1 biji bwng besar
4 ulas bwng putih
(Blend pecah2 je bhn ni semua.. )
1 biji tomato hiris nipis
Garam n perasa

Cara:
Tumis bhn blend sampai garing..
Masukkn garam n perasa..
Masukkn tomato hiris dan masak hingga tomato sebati dgn sambal...siap!!!
Mcm renyah je nk buatkn....tp sedap tau...sb dagingnya mcm keropok...rangup2..ok...
Selamat mencuba...


Kredit : Mazliza Ahmad

1 comment:

Terima kasih sudi baca entry Zati.
Komen yang baik-baik ye!

Budi Bahasa , Budaya Kita

Total Pageviews

Instagram

Recent Comments

Top Commentators