Tarikh yang tak dapat dilupakan sepanjang hidup


Rabu , 21 Mac 2012 tepat jam 5.20 petang..insan yang paling zetty sayang dalam hidup telah pergi untuk selame lame nye..Mak zetty telah kembali ke rahmatullah...terase macam dunia dah jadi kosong sebab kehilangan mak..16 Mac 2012 mak zetty di masukkan ke dalam wad 1C di HOSPITAL RAJA PERMAISURI BAINUN IPOH.
Mak sesak nafas malam tu.Punce nye mak ade penyakit fibroid..ingat tak entry zetty dulu yang zetty cakap mak zetty nak operation??bende tu tak jadi..mak zetty dah siap puase 3 hari..dah siap pakai baju untuk operate..memang dah tunggu mase nak operation..doktor cakap mak zetty operate pukul 12 tengah hari..tapi akhir nya tak jadi..alasan doktor katil ICU penuh..(alasan tak masuk akal!!!) Doktor pon cakap yang mak zetty ni ade komplikasi jantung dan paru paru..ni semua disebab kan punce fibroid tuh!!kalau takde fibroid tu mmg mak zetty xde msalah jntung dan paru paru tuh..makin hari perut mak makin besar..dh mcm org pregnant 9bulan..mak terus menderita..sehinggalah die dipindahkan ke wad 8B (khas untuk jantung)..mak masuk 8B dalam mase 5 hari je..hari pertame keadaan mak agak teruk..sebab mak bergantung pade oksigen untuk bernafas..makin lame makin pulih keadaan mak..dalam mase 2 hari mak boleh bangun,mandi..zetty ngan mak pon dah happy sebab mak dah kurang guna oksigen.tapi masuk hari ketige mak lagi teruk..mak tibe tibe sesak nafas..berpeluh peluh mak time tu..sampai mak peluk zetty..zetty pon terjerit jerit panggil doktor dan nurse..diorang buat sambil lewe je..buat buat lembap!!!petang tu pulak mak kene g scan paru paru..doktor cakap kemungkinan paru paru mak ade darah beku..tu pasal mak sesak nafas yang teramat teruk..malam tu pon mak xberape ok...mak bernafs bergntung pade oksigen..zetty dan adik zetty jage mak malam tu..zetty memang x tido..zetty duduk je disisi mak smbil menangis..sebab tengok keadaan mak agak kritikal..besok nye pulak semua doktor2 pakar dtg tengok mak..doktor dah bg high oksigen tapi mak tetap tak boleh bernafas juge..doktor cakap kat zetty, diorang terpakse masukkan tiub dari mulut mak sampai jantung untuk bantu mak bernafas..sebab mak xboleh gune oksigen biase..tapi doktor ckp ade 2 risiko kalau masuk tiub.risiko pertame mungkin oksigen dalam bdn mak akn naik ke otak dan mak akan koma..risiko ke dua mungkin jantung mak akan berhenti..hanye tuhan je thu perasaan zetty time tuh..kalu xmasuk tiub mak susah nak nafas..kalau masuk tiub ade risiko..zetty tengok keadaan mak pon teruk,..mak dah menggelupur ats katil sebab xde nafas..zetty pon setuju untuk mak masuk tiub..lepastu ketua doktor pakar nak jmpe ayah,zetty n adik zetty..kami pon duduk dalam 1 bilik berbincang dgn 3 orang dktor pakar..mak zetty dah kritikal baru diorang bg thu yang mak kene kanser fibroid..Ya Allah ,.jantung zetty rase nak tercabut bile dktor ckp cm tuh..dktr ckp mak mgkin xde hrpn sebab perut mak dah terlalu besar,,fibroid tuh dh sekat laluan jantung untuk berfungsi..dktor ckp kami semua perlu bersedia menerima sebarang yang berlaku,,zetty,ayah dan adik hanye mampu menangis..petang tu pulak dam pukul 2 mcm tu semua adik beradik mak dtg melawat mak..lepas mak di masukkan tiub tu mak kene pindah ke HDU / CCU 8B .. Keadaan mak teruk sgt..doktor ckp dah 2 kali jantung mak berhenti...rase lemah sgt bdn zetty time tuh..tp zetty kene kuat kan semangat..zetty dan adik beradik mak yang lain bacekan yassin untuk mak..tepat jam 5 ptg..zetty masuk sekali lg dengn mak sedare untuk lawat mak..tp zetty tgk mesin jantung mak tuh dah low..pastu nurse dtg ckp mak dah nazak...die suruh zetty ajar mak mengucap..hanye Allah je tahu perasaan zetty time tuh..baru zetty nk ajar ngucap,dktor masuk kebilik mak, diorang suruh kitorng keluar sebab diorang nak buat CPR untuk bg jantung mak normal balik..kami pon keluar..dalam 15 minit mcm tuh doktor keluar dan cakap die x dpt selamat kan mak..mak dah xde...mak dah pergi buat selame2 nye..hanye tuhan je thu dalan hati zetty mase tuh..rase nak jerit je dalam wad tuh..zetty tak sangke hanye tubuh kaku mak yang zetty bawak balik..ayah zetty terus lemah nile dpt thu mak dah xde..kami semua redha dgn pemergian mak..sebab kami tahu mak bnyk terseksa dgn penyakit yg ditanggung mak selame nie...semoge roh mak dicucuri rahmat dan di tempatkan dengan golongan org2 beriman..
~ AL FATIHAH~

Terima Kasih Sudi Baca Entry Zetty

2 cubitan !:

Mimi Nur Farahin Hassan said...

Takziah kak. Harap sangat akak dan sekeluarga tabah menghadapi semua ni.

z3ttY said...

@Mimi Nur Farahin Hassan
Terima kasih dik.. insyaallah.